
Kadın ve Çocukların Bütünlüğü
Hayalden Gerçeğe
İstanbul Tıp Fakültesi bahçe alanında İstanbul Çocuk Sağlığı Derneği tarafından 1964 yılında yaptırılmış prefabrik bir AÇSAP Merkezi vardı. Burasının etkin çalışması için, olabilirse de bir eğitim merkezi olarak geliştirilmesi için, kaynak sağlayarak değişiklikler yapmak istiyorduk. Hayalimde hep anneler ve çocuklarına bütünsel olarak koruyucu hizmetler sunan, sağlıklarını izleyecek bir eğitim merkezini kurmak vardı. Öğrencilerimiz için, uygulama yapacakları, örnek çalışma alanı olacak böyle bir merkez ayrıca değer taşıyacaktı. Olcay Neyzi ile birlikte proje hazırlayıp çeşitli kuruluşlara, destek isteyerek işbirliği yapmak için başvuruyorduk.
Hayalden Fazlası
İÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Berkarda ve DSÖ’den Üreme Sağlığı Bölümü’nden Dr. Iqbal Shah'ın katıldığı açılış toplantısında Avrupa Birliği Türkiye Temsilcisi Michael Lake, kısa sürede tamamlandığı için başarıyla devam edeceğine inandıkları bu önemli projeye devam desteğini de sağlayacakları müjdesini verdi. Kaynağın bize ulaşması geç oldu ama o kadar çok destek olmak isteyen kişi ve kuruluş vardı ki, bekleme sürecinde bile çok yol alabildik.
Hep Birlikte Daha Fazlası
Dünyada nüfusun hızla artması 1960’lı yıllarda başta ekonomistler için, kalkınmayı güçleştirecek bir kriz olarak görülerek, ilk kez Birleşmiş Milletler tarafından 1964 yılında düzenlenen Roma Nüfus Konferansı’nda, temelde Avrupa nüfusunu ilgilendiren bir tartışma konusu olmuştu. On yıl sonra, Bükreş BM Nüfus Konferansı’nda kalkınma için sorun olmasını önlemek için aşırı nüfus artışının nüfus planlaması yapılarak önleneceği öngörülmüştür.
Başka Ülkelerde
2003 yılında Essen’de Türk Alman Psikiyatri Derneği’nin daveti ile düzenlenen Kongre’ye katılarak ergenlerin sağlık bilincinin geliştirilmesi etkinliklerini sunduğumda bir psikoterapist, “toplumda size saldırmıyorlar mı” diye sormuştu. Toplantıda her iki toplumda önemi olan konularda bir Alman bir Türk uzman sunum yapıyordu.